Lukland

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home

White Shark MIX - otázky a odpovědi

Email Tisk PDF

Zde naleznete nejčastější dotazy k podvodnímu skútru White Shark MIX a odpovědi na ně. Pokud budete potřebovat zodpovědět jakýkoli další dotaz, neváhejte nám poslat e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo zavolejte přímo na telefonní číslo +420 603 242427. Děkujeme předem za jakýkoli dotaz či připomínku.  dotazy_wsm_web

Čím je poháněn podvodní skútr White Shark MIX?
Podvodní skútr White Shark MIX má dva identické elektromotory, každý umístěný na konci jednoho ramene, tedy jeden motor vlevo a jeden vpravo. Každý motor pohání jednu - vlastní - vrtuli. O zdroj energie pro tyto motory se stará technologicky vyspělá Li-polymerová baterie, která je umístěna ve střední části těla skútru, kde je také řídící jednotka a indikace nabití baterie. 

Přístroj je relativně malý a lehký. Mám pochybnosti o jeho výkonu, rychlosti jízdy a výdrži baterie. Jak je to s tím?
Podvodní skútr White Shark MIX je skutečně malý a lehký, vyloženě uživatelsky příjemný. To ale neubírá nic na jeho výkonu. Díky moderní technologii se podařilo do subtilního, kompatního těla skútru umístit špičkové parametry, které z tohoto přístroje činí v současnosti nejlepší skútr v poměru velikosti/váhy a výkonu. Každý z motorů má 260W výkonu, dohromady jde tedy již o 520W. (porovnejte s nejvýkonnějším modelem podvodního skútru Yamaha 500Li, který má 500W) Baterie je vyspělá bezpaměťová Li-pol s kapacitou 11 Ah (u modelu Yamaha 500Li je to 12Ah). Baterie má mimořádně kompaktní tvar a malé rozměry a přesto umožní pohánět skútr White Shark MIX po dobu až 30 minut při trvalé plynulé jízdě. Přitom maximálně dosažitelná rychlost je až 5 km/h pod vodou, to je naprosto srovnatelné s výkonnými Li modely značky Yamaha.

Jak je to s jeho vztlakem? Potopí se, když ho pustím? Jak je toto řešeno?
Přístroj sám o sobě má negativní vztlak a při puštění ve vodě se samovolně potápí. Aby nedošlo k jeho ztrátě, je součástí dodávky tohoto výrobku bezpečnostní řemínek, jehož připnutím na skútr a upevněním na tělo potápěče je i při upuštění skútru zajištěno, že se přístroj nedostane mimo kontrolu uživatele. Je potřeba si také uvědomit, že ve vodě jsou jiné podmínky než na suchu, tudíž i při puštění výrobku nepadá tento ke dnu tak rychle a silně jako venku z vody. Výrobce ale pro zajištění pozitivního vztlaku dodává jako součást dodávky podvodního skútru White Shark MIX tzv. plovák (Floater), který po nasazení na skútr zajistí, že se přístroj nikdy samovolně nepotopí.  

Jak je vyřešeno utěsnění baterie a vnitřku skútru White Shark MIX, aby se dovnitř nedostala voda?
Toto je jedna ze základních výhod (vedle dalších) proti jiným podvodním skútrům. Výrobce Sublue Underwater AI Co.Ltd. je špičkou ve výzkumu, vývoji a výrobě v oblasti podvodních robotů. Proto i použitá technologie je na vynikající úrovni. Pro otázku zatěsnění to znamená, že za běžných podmínek není potřeba řešit, jak přístroj zatěsnit a zda se dovnitř dostane voda či nikoli. Řídící jednotka je utěsněná z výroby, motory jsou na ramenech mimo hlavní tělo přístroje rovněž utěsněné přímo z výroby. Baterie je ve vodotěsném pouzdře a její spojení s elektrickým obvodem skútru je řešeno tak, že proniknutí vody či vlhkosti do komory s baterií nijak nenaruší elektrický obvod a fungování přístroje. Baterie je pouze vložena do komory ve středním těle skútru a ta je zakryta plastovým uzávěrem s velmi jednoduchým systémem zavírání a otevírání. To je jedno z vysoce sofistikovaných řešení, které tento výrobek přináší. 

Jaké jsou hlavní rozdíly proti podvodním skútrům Yamaha?

Rozdílů je mnoho. Pokusíme se je rozdělit do několika okruhů:

Velikost/hmotnost: White Shark MIX je neporovnatelně lehčí a i menší než přístroje Yamaha. Pokud bychom porovnali výkonnově obdobný 500Li, pak ten má hmotnost téměř 10 kg, kdežto White Shark MIX jen 3 kg. To je obrovská výhoda při manipulaci s výrobkem mimo vodu. Je to dáno jiným technickým a technologickým řešením výrobků.

Výkon/výdrž baterie na jedno nabití: Celkový výkon skútru White Shark MIX je 520W, to je více než má nejsilnější 500Li od Yamahy. Z pohledu výkonu je White Shark MIX na vrcholu podvodních skútrů kategorie pro běžné uživatele. Výdrž baterie na jedno nabití (stejně jako rychlost jízdy) je vždy závislá na dalších okolnostech, tedy na hmotnosti jezdce, jeho dalším vybavení, na stavu okolního prostředí aj. Při porovnání výdrže baterie lze zařadit White Shark MIX zhruba mezi modely 350Li a 220Li. Model 500Li je v tomto směru lehce výše. 

Způsob jízdy/používání: White Shark MIX je vybaven jen jednou rychlostí jízdy. Tedy buď jede nebo stojí. Li modely od Yamahy jsou již vícerychlostní, to znamená, že i rychlost jízdy můžete regulovat. Z tohoto pohledu jsou Li modely vhodnější pro potápěče, kteří se budou více zajímat o podvodní prostředí, protože při potřebě pomalejší jízdy jedou jen například na první rychlostní stupeň. Zde je tedy upřednostněna klidná jízda před výkonem. Naproti tomu White Shark MIX je přístroj, který dokáže vykouzlit na tváři uživatele úsměv z požitku razantní jízdy. Je tedy vhodnější například pro zábavu ve vodě, pro přesun z jednoho místa na druhé apod.  

Je vhodné také zmínit způsob ovládání a charakter jízdy se skútry. White Shark MIX je řešen jako dvoumotorový, každý motor je vždy na konci ramene. Změna směru jízdy je zde rychlejší a razantnější proti skútrům Yamaha, které jsou řešeny jako jednomotorové/jednovrtulové přístroje. Spouštění chodu přístrojů je stejné, tedy současným stisknutím dvou spouští.

Manipulace s přístrojem: Mimo vodu je White Shark MIX bezkonkurenční přístroj. Je lehký, relativně malý a snadno ho unese i dítě. Ve vodě je tento rozdíl smazán charakterem vodního prostředí. Jak uvedeno výše, určitý rozdíl je v tom, jak se skútr ve vodě pohybuje a jak reaguje na pokyny uživatele. 

Základní rozdíl v manipulaci je však v oblasti nabíjení baterie, případně jejího uskladnění, a zejména tedy zatěsňování vnitřního prostoru. White Shark MIX nezatěžuje uživatele dodatečnými úkony, které vyžadují skútry Yamaha (a další podvodní skútry jiných značek). White Shark MIX je uživatelsky nekomfortnější v současnosti prodávaný podvodní skútr. 

Cena: Cena podvodního skútru White Shark MIX je pohybuje významně pod cenovou úrovní nejmenšího z Li modelů Yamaha. Přitom jeho výkon a to, co tento přístroj umí, ho řadí blízko modelu 500Li. Od něho se liší některými vlastnostmi, viz výše. Z hlediska poměru výkonu, uživatelského komfortu a technické úrovně je White Shark MIX přístroj, který nemá v současnosti konkurenci. 

Rozdílů by se našlo více, to jsou ale již detaily, které nejsou tak podstatné. 

Jaký přístroj byste mi tedy doporučili s ohledem na vlastnosti výrobků?

Záleží na tom, co jako budoucí uživatel podvodního skútru preferujete. Pokud jste potápěč, který chce využít co nejlépe čas pod vodou tím, že bude pozorovat podvodní prostředí, který preferuje klidnou jízdu a nečiní mu problém složitější manipulace s přístrojem mimo vodu, náročnější údržba apod., pak pro něj bude smysluplnější zakoupit některý z modelů Yamaha. Pokud však uživatel dává přednost nenáročné manipulaci a údržbě, nejvyspělejší technice, razantnější jízdě ve vodě a celkově více sportovnímu pojetí používání přístroje, pak nechť zvolí White Shark MIX. 

A samozřejmě jako vždy rozhoduje i peněženka. V naší nabídce jsou přístroje v cenách od 7,5 tisíce do 40 tisíc Kč, s různými parametry, a zcela jistě si mezi nimi každý potenciální uživatel najde ten model, který nejlépe odpovídá jeho požadavkům na vlastnosti a cenu. 

Jak je to s poprodejním servisem? Kam se obrátit s případným požadavkem na technickou pomoc a servis?
Zajišťujeme servis pro všechny výrobky, které prodáváme. To se týká i podvodních skútrů White Shark MIX. Jsme schopni zajistit odbornou pomoc sami nebo u našeho německého dodavatele, pokud by se jednalo o zásadnější věci, na které zde nejsou momentálně náhradní díly.